“Tiborszállási iskolás gyerekekért” Alapítvány

MENŐ MENZA TIBORSZÁLLÁSON

A “Tiborszállási iskolás gyerekekért” Alapítvány 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy kétéves egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő szemléletformáló program megvalósítására.

A kedvezményezett neve: “Tiborszállási iskolás gyerekekért” Alapítvány
A projekt címe: Menő menza Tiborszálláson
A szerződött támogatás összege: 20 millió Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.01.31.

A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00125

 A projekt tartalmának bemutatása:

Projektünkben a tiborszállási általános iskolás gyerekek és családtagjaik egészséges étkezést népszerűsítő, szemléletformáló programokon vehetnek részt. Projektünk elsődleges célja az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkeztetésben résztvevők szemléletformálása, valamint a Tiborszállási Péchy László Adventista Általános Iskola étkeztetési körülményeinek javítása.

E célok elérése érdekében projektünkben az alábbi tevékenységeket valósítjuk meg:

I. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:

a) a mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel

b) a kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése

c) dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása

d) a köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése.

A reform ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket tankonyha és tankert kialakításával hozzuk közelebb a gyerekekhez. A következő témákat tervezzük az előadásokra:

1. Táplálkozási fórumok: ajánlások az egészséges táplálkozáshoz,

2. Mintareceptek, egészséges ételek készítése, ételkóstolás

3. Konyhai eszközök használata

4. A leggyakoribb élelmiszerek energiatartalma (alacsony, magas), a tápanyagok fajtái (fehérje, zsír, szénhidrát)

5. Táplálékpiramis

6. Az ideális testsúly jelentősége: elhízás, alultápláltság veszélyei

7. Helytelen táplálkozásból eredő betegségek

8.Speciális étrend, ételallergia, stb.

II. Ivókút létrehozása, vagy egyéb ivóvízvételi hely (pl. ballon, szűrőberendezés) létrehozása és folyamatos biztosítása a projekt teljes időszaka alatt.

 III. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése

érdekében:

a) tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára) tevékenység kapcsán tájékoztató napokat szervezünk a gyerekeknek, szülőknek, ahol egészséges ételek bemutatója is vár rájuk. Évente egészségnapot (tájékoztató napot) szervezünk.

b) főzőversenyek szervezése tevékenységhez kapcsolódóan gyermek szakács főzőversenyt, osztályok közötti főzőversenyt és anya-lánya főzőversenyt szervezünk az egészségnapok és a szakkör keretei között is.

c) az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével tevékenység keretein belül az iskolalelkész már más fórumokon bevált életmódsorozatával készülünk.

d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése (pl. plakátok, poszterek). A projekt megvalósítása során dekorációs eszközöket alkalmazunk a hosszabb távú implementálás érdekében.

 IV. Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében:

a) az étkezéshez szükséges edények beszerzése

b) az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőkben

c) tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása, és/vagy a projekt megvalósítás teljes időtartama alatt fenntartása és gondozása. A tankertben szeretnénk magokat ültetni, palántázni, a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket felhasználni a tankonyhánkban, gyümölcskínálónkban.